Hoe staat het met de gezondheid in de sector?

Geplaatst op:

Gezondheid en vitaliteit is voor werkgevers en werknemers een belangrijk thema. Het grijpt in op alle aspecten van het leven, zowel thuis als op het werk.
FCB heeft in het kader van het project Vitaal verder! een uitgebreide gezondheids- en vitaliteitscheck aangeboden. Verschillende bedrijven in de sector hebben daar de afgelopen jaren gebruik van gemaakt. De gezondheidscheck is een goede start om met het thema gezondheid en vitaliteit aan de slag te gaan. Het geeft inzicht in de risico’s en kan een leidraad zijn voor nieuw gezondheidsbeleid.
In het kader van het project Vitaal verder! hebben ruim 900 werknemers in de sector een gezondheids- en vitaliteitscheck ondergaan. De checks zijn uitgevoerd door Oude Vrielink Gezondheidsmanagement (OVGM) en Tigra en mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Europees Sociaal Fonds.

De belangrijkste risico’s op het terrein van gezondheid en leefstijl op een rijtje:

1.       Werkvermogen

Het werkvermogen of de inzetbaarheid is gemeten met de WAI. Het gemiddelde werkvermogen van de deelnemers is 41,3 (benchmark in Nederland is 41,9). Ruim 10% van de deelnemers scoort matig of slecht op werkvermogen. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde voorspeller op langdurig verzuim in de komende twee jaar. (Tigra)

2.       Lichamelijk klachten

44% van de deelnemers heeft een verhoogd tot sterk verhoogd risico op lichamelijke klachten.  Voornamelijk de belastbaarheid van de schouders levert een sterk verhoogd risico op. 53% van de deelnemers geeft ook aan last te hebben van lichamelijke klachten. Klachten aan de onderrug en schouders worden het meest genoemd. (OVGM)
Bijna de helft van de deelnemers (47,5%) ervaart lichamelijk klachten tijdens de uitvoering van werk. 16,3% geeft aan door lichamelijke klachten beperkt te worden in de uitvoering van werkzaamheden. Met name in deze sector is het kijken naar oplossingen om de lichamelijke belasting te reduceren, een goede manier om fysieke klachten en werkvermogen positief te beinvloeden. (Tigra)

3.       Riscofactoren hart- en vaatziekten

Naarmate er op meerdere risicofactoren tegelijk slecht gescoord wordt neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. 50% van de deelnemers scoort ongunstig op de drie risicofactoren: BMI, tailleomtrek en vetpercentage. In de medische wereld is er dan sprake van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 34% van de deelnemers heeft daarnaast ook een slecht tot erg slecht duuruithoudingsvermogen.
Het lichaam heeft zuurstof nodig om arbeid te leveren. Hoe meer arbeid er geleverd wordt, hoe meer zuurstof er nodig is. 57% van de deelnemers in de sector heeft een slecht tot erg slecht duuruithoudingsvermogen. Het geeft ook de actuele kwaliteit van het hartlongsysteem aan. (OVGM)

4.       Overgewicht en voeding

60% van de deelnemers heeft overgewicht. Ook is bij 81% een verhoogd vetpercentage vastgesteld en loopt 60% van de deelnemers op basis van de tailleomtrek een verhoogd tot duidelijk verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontstaan van diabetes, een verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk en klachten aan het bewegingsapparaat. Actueel is de relatie tussen overgewicht en de ernst van gezondheidsklachten bij corona. Onderzoek laat zien dat medewerkers met overgewicht meer verzuimen dan medewerkers met een gezond gewicht.
Gezonde voeding consumeren heeft een bewezen positieve invloed op het gezondheidsprofiel en op het dagelijkse energieniveau. Ook onder de deelnemers is hier nog veel winst te behalen door onder meer dagelijks te ontbijten, voldoende groente, fruit en vezels te eten en gezonde vetten te gebruiken. (OVGM)

5.       Bewegen

In 2017 is de gezondheidsraad met een nieuwe beweegrichtlijn gekomen:
  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • Voorkom veel stilzitten

32% van de deelnemers uit de sector haalt op dit moment de beweegrichtlijn. Dit percentage ligt lager dan het landelijk gemiddelde (50%). (OVGM)

6.       Energieniveau

22% van de deelnemers begint over het algemeen niet uitgerust aan zijn of haar dag. Wanneer je  niet uitgerust aan de dag begint en met een zekere mate van vermoeidheid aan het werk gaat, zal de werkprestatie en het veilig werken hier sterk onder lijden. (OVGM)

Uitdaging
De gezondheids- en vitaliteitschecks hebben niet alleen inzicht gegeven in de gezondheidsrisico’s die mensen lopen, maar ook adviezen opgeleverd over wat deelnemers zelf binnen en buiten het werk kunnen doen om het risico te verminderen. 84% van de deelnemers geeft aan naar aanleiding van de check de eigen vitaliteit te willen vergroten. De meeste deelnemers willen werken aan verbetering van lichaamsbeweging en conditie (45%) gevolgd door een gezonder lichaamsgewicht (38%). (OVGM)
Ook voor bedrijven zijn de resultaten van de gezondheids- en vitaliteitschecks vaak aanleiding om gezond- en veilig werken (hoger) op de agenda te zetten. Door daar als werkgever en werknemer samen mee aan de slag te gaan kan een flinke boost aan duurzame inzetbaarheid worden gegeven.

Terug naar het overzicht

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!