Het werk verandert continu. En dus is het voor de toekomst van jouw bedrijf belangrijk om bij de tijd te blijven en je werknemers up-to-date te houden. Qua kennis, vaardigheden en ervaring. Zo blijven ze wendbaar, productief en duurzaam inzetbaar. Bij jou in het bedrijf of in een baan ergens anders.
Nieuwe landelijke regeling: NLleertdoor!
Werknemers in loondienst, flexwerkers, maar ook zelfstandigen en zzp’ers kunnen vanaf begin augustus 2020 kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Die geeft ze zicht op het toekomstperspectief van hun huidige werk en hun kansen op de arbeidsmarkt, helpt ze zo nodig bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of geeft ze tips bij het zoeken en solliciteren naar ander werk.
Hoe maken jouw werknemers gebruik van het ontwikkeladvies?
Het werkt heel eenvoudig! Als werknemer kun je het volgende doen:
De loopbaanadviseur zorgt voor een intakegesprek en beantwoordt, samen met de betreffende werknemer, een (online) vragenlijst. Vervolgens gaat het traject van start. Het resultaat? Een ontwikkelplan op maat.
Hoe werkt het precies?
Tijdens een aantal gesprekken tussen de werknemer en de loopbaanadviseur komen persoonlijke kwaliteiten, behoeften en zorgen aan de orde. In het ontwikkeladvies staan de groei en toekomstplannen van de betreffende werknemer centraal. Alles wat er tijdens dit traject besproken wordt blijft enkel tussen de werkende en de loopbaanadviseur. Het is aan de deelnemer of deze dit advies zal delen met zijn werkgever of niet.
Vind een loopbaanadviseur
Iedereen kan zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen. Wel moet de loopbaanadviseur over de juiste opleiding en voldoende werkervaring beschikken. Het is dan ook aan te raden om van tevoren te vragen of de loopbaanadviseur of het loopbaanbedrijf meedoet aan ‘NL Leert door’.
Als FCB hebben we goede ervaringen met de het bureau James Loopbaan. Neem eens een kijkje op hun website.
Ook heeft het GOC een aparte website Grafimedialeertdoor.nl gelanceerd met informatie en mogelijkheden voor het ontwikkeladvies en de (online) scholing die vanuit het crisispakket NLleertdoor! in het najaar beschikbaar komt.
Meer informatie van de overheid over de regeling is te vinden op de website hoewerktnederland.nl.