Op 1 november, een stralend zonnige dag, vond in de Prins Mauritskazerne in Ede het Vitaliteitsevent plaats. Het event werd speciaal voor de branche georganiseerd door Kartoflex, FCB Kartonnage- en Flexibele verpakkingen, VGZ en Verbond PK.
Samen willen de organisaties goed werkgeverschap binnen de kartonnage- en verpakkingensector stimuleren en ondersteunen. Gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn voor werkgevers én werknemers een belangrijk thema. Ze dragen bij aan een lager ziekteverzuim, een hogere productiviteit en een sterk imago van de bedrijven in de sector. Dit zijn voor de partners dan ook de belangrijkste redenen om deze dag te organiseren.
De belangrijkste uitdagingen in de bedrijfstak zitten in de in-, door- en uitstroom van vakmensen, iets dat vooral getriggerd wordt door de vergrijzing.
Hélène Hahn-van ’t Hoff, verantwoordelijke voor de stimuleringsregeling binnen FCB: ‘Het is bijzonder belangrijk dat werkgevers én werknemers binnen onze mooie sector FCB weten te vinden. We bieden een prachtig pakket aan subsidies voor vakinhoudelijke trainingen als machine operator, operator stansmachine of flexodrukker. Maar we zijn er ook voor support bij een opleiding tot heftruckchauffeur, regelingen voor financiële support, taalcursussen of leiderschapstrainingen. En investeren in vaardigheden, kennis en welzijn van je medewerkers loont!’
Vitale dag, vitale workshops met energieke start
De deelnemers werden in het prachtige duurzaam verbouwde pand verwelkomd door dagvoorzitter Herre Zonderland. Herre gebruikt zijn topsport-achtergrond om iedereen een spiegel voor te houden en te laten inzien dat mentaal en fysiek fit zijn bij jezelf begint. In de presentatie van de voormalig topturner komen alle facetten van een goede energiebalans aan bod: van stress tot slaap en van inspanning tot herstel. Een energiek begin van een actief vitaliteitsevent, waarin iedereen actief mee moet doen.
Tijdens de rest van de dag konden alle aanwezigen in drie rondes deelnemen aan verschillende workshops, gericht op vitaliteit in de brede zin van het woord.
De onderwerpen varieerden van digitaal fit zijn en blijven tot herstellen van burn-out en informatie over psychosociale arbeidsoverbelasting; over bijblijven in je vak en het belang van een goede ergonomische houding tot en met toolkits over duurzame inzetbaarheid en middelen, gericht op handletselcampagnes.
Alles met het oog op het vitaal, gezond en betrokken houden van je medewerkers, zodat je de effecten van verminderde instroom kunt beperken.
Vitaliteitsbus en hands on-activiteiten
Tussen de diverse workshops door konden alle aanwezigen elkaar beter leren kennen, bestaande banden aanhalen en nieuwe kennismakingen aangaan, informatie verzamelen over de financiële scans en de brancheorganisaties zelf.
Bovendien werd er - uiteraard - een heerlijke, gezonde lunch geserveerd inclusief fruitige smoothies, konden de aanwezigen aan den lijve ondervinden hoe het is om een pondje meer mee te dragen én een kijkje nemen in de vitaliteitsbus van Oude Vrielink Gezondheidsmanagement buiten op het kazerneterrein.
Deze bus wordt dagelijks ingezet om medewerkers in de praktijk op laagdrempelige en interactieve wijze kennis te laten maken met vaardigheden die zij direct in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Vooral functies en beroepen, waarin medewerkers in een langdurige statische houding werken, vaak moeten tillen of veel repeterende bewegingen maken, geven een verhoogde kans op lichamelijke klachten. Dit soort activiteiten komen vaak voor in de kartonnage- en verpakkingensector.
Voor de deelnemers was het Vitaliteitsevent in Ede een nuttige en vruchtbare dag die werd afgesloten met een relaxte borrel. Er bleek genoeg om over na te praten en aan het einde van de dag vertrok iedereen vol inspiratie, ideeën en plannen voor nog meer vitaliteit en betrokkenheid.