Kennismaking met FCB scholingsadviseur Petra Scholten

Geplaatst op:

Kennismaking met FCB scholingsadviseur Petra Scholten 


Petra, jij bent sinds een jaar scholingsadviseur voor de Kartonnage en Flexibele verpakkingen branche. Waarom ben je eigenlijk scholingsadviseur geworden?

Ik heb als HR Manager gewerkt bij een organisatie die zelfklevende tapes ontwikkelt en produceert. Daar zag ik dat goed opgeleide medewerkers echt de ruggengraat vormen van de organisatie, of het nu gaat om productie van tape, verpakkingen, het druk- of lamineerproces of het technisch onderhoud. En het is dus nodig om te investeren in hun opleiding en competenties. Ook voor medewerkers die weinig ervaring hebben met opleiding, zijn er voldoende mogelijkheden. Er zijn hele mooie praktijkvoorbeelden bij organisaties binnen de branche. Als scholingsadviseur wil ik werkgevers daarover graag informeren. 

 

Onze branche moet het hebben van onderscheidende kennis, kwaliteit, efficiency en innovatieve productietechnologie. Het is heel belangrijk dat medewerkers bijblijven op hun vakgebied. Binnen onze branche zijn veel medewerkers met lange dienstverbanden. Wie lang bij één werkgever heeft gewerkt, loopt het risico steeds meer op routine te draaien. Als je dan op andere werkplekken wordt ingezet, of je functie vraagt om andere competenties, of vervelender; je wordt ontslagen, dan kan het zijn dat je kennisniveau is achtergebleven bij wat de organisatie of de arbeidsmarkt vraagt.

Wat doen jullie als scholingsadviseurs om bedrijven en medewerkers daar bewust van te maken?

We helpen hen vast te stellen wat de opleidingsvraag is, welke opleidingen daarop aansluiten en geven advies over de aanpak. Zo kun je een extern opleidingstraject ingaan, maar maatwerk met leeractiviteiten op de werkplek is in opkomst en levert soms veel meer rendement  op.

Bij één van de bedrijfsbezoeken werd ons gevraagd te adviseren over de veranderende rol van teamleiders. Het zijn technisch opgeleide leidinggevenden. Op hun vakgebied zijn het professionals, maar hun “oude routine” kan het aanleren van nieuwe coach competenties in de weg zitten. In een open gesprek met de managing director en twee teamleiders zagen we dat bij dit bedrijf een gezamenlijke verantwoordelijkheid gevoeld werd voor opleiden. Dat is belangrijk als je met opleidingstrajecten gaat starten. We hebben deze organisatie kunnen adviseren over een ontwikkelrichting van technisch, operationeel leiderschap naar coachend leiderschap en resultaatgericht managen. Een andere organisatie vroeg ons te adviseren over opleidingen, die aansluiten bij modernisering van het machinepark, maar ook rekening houden met beperkingen van cursisten die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersten.

We zijn met vier adviseurs die allemaal werkzaam zijn (geweest) binnen de branche. Alle adviseurs hebben ervaring met opleidingen, één vanuit een managementfunctie, de anderen vanuit een teamleidersfunctie, een operators functie of een HR functie. We kunnen een klankbord zijn voor zowel werkgevers als medewerkers. Bijvoorbeeld in het beantwoorden van opleidingsvragen, het aanreiken van praktische informatie en voorbeelden, het adviseren over functiegerichte en bedrijfsgerichte scholing, bij- en omscholing, het adviseren over EVC trajecten of subsidie.

 

Hoe ervaar je de ‘scholingbereidheid’ in de branche?

In de bedrijfsbezoeken ervaren wij als scholingsadviseurs dat veel medewerkers gemotiveerd zijn om te leren, te veranderen en andere vaardigheden te ontwikkelen. Het is vaak alleen de vraag wat je nou precies wilt en wat bij je past. Wij kunnen voor medewerkers niet regelen dat ze een bepaalde opleiding ook echt kunnen volgen. We kunnen wel helpen bij het inzicht krijgen in wat voor hen het meest geschikt is en hoe zij dit met hun werkgever kunnen bespreken. We reiken daarvoor bijvoorbeeld een aantal testen aan, die inzicht geven in persoonlijke kwaliteiten, interesses en motivatie .

Ook bij werkgevers zien we een positieve ontwikkeling in het bewustzijn van het belang van scholing. Maar veel organisaties hebben te maken met productiedruk, onvoldoende tijd of middelen om concrete scholings- en ontwikkelactiviteiten te ondernemen. Of vinden het lastig om te beoordelen welke activiteiten goed aansluiten. Of stellen de opleidingsactiviteiten nog even uit omdat het soms lastig is te beoordelen “wat het nu eigenlijk oplevert”. Ook hen kunnen we  een concreet advies geven om gestructureerd met opleiden aan de slag te gaan.

 

Wij willen graag organisaties inzicht geven in kansen en mogelijkheden in opleiding en ontwikkeling. En graag onze ervaringen uit de praktijk delen, die andere organisaties kunnen enthousiasmeren.

 

Wilt u graag een gesprek met één van onze adviseurs of wilt u meer weten over subsidiemogelijkheden of opleidingen, dan kunt u daarvoor de website www.fcb-verpakkingen.nl bezoeken of een mail sturen naar  Karlien@fcb-verpakkingen.nl

Karlien Haak

terug naar nieuwsbrief

Terug naar het overzicht

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!