Je bent mantelzorger als je zorgt voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft. Dit kan de partner, kind of ouder zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.
|
Wat levert mantelzorgvriendelijk werkgeverschap op?
Mantelzorgvriendelijk werkgeverschap levert een win-win situatie op, voor werknemer én werkgever. Het is niet ingewikkeld om een mantelzorgvriendelijke werkgever te zijn. Een oplossing hoeft niet veel tijd of geld te kosten! Aandacht en begrip voor mantelzorg verlaagt de drempel voor werknemers om over de thuissituatie te praten en daardoor wordt dreigende overbelasting in een vroeg stadium gesignaleerd. Als leidinggevenden samen met hun mantelzorgende medewerkers naar oplossingen zoeken, neemt het verzuim en verloop aantoonbaar af én neemt vitaliteit, loyaliteit en tevredenheid juist toe.
Maak mantelzorg bespreekbaar
Praten over mantelzorg gaat niet vanzelf. Veel mantelzorgers zien zichzelf niet zo. Het is vanzelfsprekend en ze zien het ook als privé. Ze lossen het liever zelf op, willen anderen er niet mee belasten en wachten totdat het echt niet meer gaat. Je kunt veel problemen voor zijn als je weet wat er thuis speelt. Het helpt als leidinggevenden het initiatief nemen om mantelzorg bespreekbaar te maken en begrip tonen. Dit betekent geen eenrichtingsverkeer, ook medewerkers moeten nadenken hoe zij zorgtaken met hun werk kunnen combineren en dit met hun leidinggevende bespreken.
Feiten en Cijfers
Uit onderzoek van Werk&Mantelzorg blijkt dat 44% van de leidinggevenden en 27% van de directe collega’s NIET op de hoogte zijn van de mantelzorgsituatie. Als mantelzorgers wél met hun leidinggevende in gesprek gaan, komt 86% tot een goede oplossing.
Tips om de combinatie werk en mantelzorg bespreekbaar te maken:
- de Praatplaat, hiermee kunnen zij het gesprek op gang brengen.
- de Talking MOK (Mantelzorg Op Kantoor), een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over “zorgen voor een ander.”