Aandacht voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden loont; het is goed voor de medewerkers en voor het bedrijf, maar ook verplicht vanuit de Arbowet.
Veilig en gezond werken wordt op brancheniveau gestimuleerd en ondersteund met een sectorale Arbocatalogus, een erkende branche RI&E en Safety Checks. Daarbij zijn ook branche specifieke cursussen beschikbaar, zoals de cursus Preventiemedewerker en de cursus Veilig en Gezond Werken.
De preventiemedewerker heeft een cruciale rol in het bedrijf. Ieder bedrijf is verplicht ten minste één werknemer aan te wijzen als preventiemedewerker. Dit mag niet iemand van buiten het bedrijf zijn. Als het bedrijf maximaal 25 werknemers in dienst heeft, mag de werkgever ook zelf de preventiemedewerker zijn.
Goede scholing is van groot belang voor de preventiemedewerker. Bedrijven erkennen die behoefte, maar hebben moeite om iemand langere tijd te missen voor een klassikale cursus. De afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met online onderwijsvormen en deze inzichten zijn gebruikt in een nieuwe (hybride) opzet voor de cursus preventiemedewerker.
Deze cursus is bedoeld voor preventiemedewerkers die graag willen bijdragen aan veilig en gezond werken in hun eigen werkomgeving. Vaak start een preventiemedewerker zonder dat exact duidelijk is wat hier zoal bij komt kijken. In deze cursus gaan we in op taken en verantwoordelijkheden, maar geven we ook praktische tips over hulpmiddelen zoals de branche RI&E en toolboxen. Affiniteit en ervaring met veiligheid en gezondheid binnen de eigen werkomgeving is voldoende om aan deze cursus deel te kunnen nemen.
Na de cursus kent de preventiemedewerker de Arbo wet- en regelgeving op hoofdlijnen. De preventiemedewerker kan de risico’s in het bedrijf verwerken in een RI&E met Plan van Aanpak en er is aan de communicatieve vaardigheden gesleuteld.
Onderwijsvorm: Hybride <> fysiek
Online deel: 2 lesdagen (interactieve sessies via Teams)
Offline deel: 2 uur (uitwerken individuele praktijkopdrachten)
Fysiek deel: 1 lesdag (praktijkopdrachten, kennis delen, toetsing)
Deze cursus wordt aangeboden door EHS-Services. Meer informatie of aanmelden kan via info@ehs-services.nl of telefonisch 085 2006159. De cursuslocatie is nader te bepalen.
Deze training komt voor subsidie van FCB in aanmerking. Bedrijven in de scetor kartonnage- en flexibele verpakkingen kunnen 50% van de opleidingskosten terugkrijgen van FCB. Kijk voor meer informatie over de subsidievoorwaarden op https://www.fcb-verpakkingen.nl/scholing-en-ontwikkeling/stimuleringsregeling/.
Je kunt de subsidie meteen online aanvragen. Doe dit wel voor de start van de training, dan ben je zeker van de subsidie.