‘Je ziet de output én het werkplezier toenemen’
Interview met Acket over de opleiding procesoperator voor vouwplakkers en stansers
Meer en beter werk afleveren met dezelfde medewerkers? Bij verpakkingsdrukker Acket lukt het. Op zoek naar het geheim van Oss!
In de productiehal ratelen de lijnen. In razend tempo flitsen verpakkingen voor diepvriesgroenten door een vouwplakstraat, onder toeziend oog van twee operators. Dit is waar het Brabantse familiebedrijf al ruim 135 jaar goed in is. Het leveren van verpakkingen en vouwkarton aan retailmerken, private labels en producenten van food, non-food en luxe producten.
Verbeterplan
Om ook de komende jaren succesvol te blijven, is er wel werk aan de winkel. “De verwachtingen van klanten nemen steeds verder toe. Het moet steeds sneller en nog beter. Dat is een uitdaging, zeker als je bedenkt dat er ervaren medewerkers uitstromen of met pensioen gaan en opvolgers lastig te vinden zijn”, vertelt Marco Moone, manager kartonnage bij Acket.
Hij werkt sinds 2016 bij Acket en ging aan de slag met een verbeterplan, gericht op het verhogen van de efficiëntie, de output en het rendement van de afdeling kartonnage. “Al snel zagen we in: we moeten investeren in bestaande medewerkers. Als we er voor kunnen zorgen dat zij breder inzetbaar worden, slaan we een grote slag.”
Maatwerktraject
Daarvoor klopte Acket aan bij GOC. Samen werd een opleidingstraject op maat ontwikkeld om de kartonnage- en stansafdeling van Acket naar een hoger niveau te tillen. Dat traject bestond uit drie opleidingen: één voor beginnende vouwplakkers, één voor meer ervaren vouwplakkers en één voor stansers.
Deelnemers volgen één keer per maand op zaterdag een trainingsdag, tussendoor doen ze praktijkopdrachten onder begeleiding van praktijkopleider Jan Verschoor en werken ze aan hun portfolio. Allemaal op de werkvloer bij Acket. “Die aansluiting op de praktijk was voor ons heel belangrijk. In het verleden hebben we gezien dat bij meer theoretische cursussen het rendement op de werkvloer uiteindelijk tegenvalt. Door de trainers van GOC naar ons toe te halen, kunnen ze hun instructies geven aan de lijn”, vertelt HR-manager Dorothy van Schaijk.
De beginnende vouwplakkers leren in het traject hoe ze een lijn instellen om langsnaad te plakken. De ervaren operators verdiepen hun kennis en vaardigheden op het gebied van autolock en 4/6-punts plakken. Daarbij is er uiteraard aandacht voor het produceren volgens de BRC-richtlijnen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.
Stijgende productiecijfers
De training is nog niet afgelopen, maar de eerste resultaten zijn al zichtbaar. “Onze productiecijfers zijn nu al gestegen. Een aantal medewerkers kan nu zelfstandig een stans- of vouwplakmachine stellen. Daardoor kunnen we onze lijnen beter benutten. De pro-activiteit, het zelfvertrouwen, het zelfstartend vermogen; het is allemaal toegenomen. Medewerkers zijn enthousiast over de opleiding en hebben ook meer plezier in hun werk!”
Dat is best een bijzondere prestatie als je bedenkt dat de meeste stansers en vouwplakkers geen aangeboren voorliefde voor de schoolbanken hebben. Moone: “Wat helpt is dat we een supportgroep hebben die achter ze staat. Eén keer per week kunnen ze hun vragen stellen aan vakmensen uit het bedrijf. Ook hebben ze allemaal een laptop in bruikleen en kunnen ze hulp krijgen als ze bijvoorbeeld moeite hebben met het gebruik van Word of Excel.”
Waardering tonen
Juist deze praktische ondersteuning is volgens HR-manager Van Schaijk belangrijk. Een groot deel van de medewerkers zit namelijk niet dagelijks achter een computer. “Die laptop mogen ze trouwens houden na de opleiding. Als dank voor hun inzet. Het laat zien dat deze medewerkers belangrijk zijn voor ons.” Om diezelfde reden woonden directie en management van Acket ook de eerste trainingsdag bij. Moone: “Je vraagt best wat van medewerkers. Door deze aanwezigheid op de trainingsdag willen we laten zien dat we dat enorm waarderen.”
Voor Acket was het best even spannend om op deze manier op te leiden. Van Schaijk: “Het is voor het eerst dat we zo’n grote groep een maatwerktraining op de werkvloer hebben aangeboden. Dat is een serieuze investering, maar het resultaat hiervan is dat ruimschoots waard. De continuïteit van onze stans- en kartonnage-afdeling is hiermee geborgd.”
Opleiding Procesoperator vouwplakken of vlakstansen van GOC Op 14 november start een nieuwe groep deelnemers van verschillende bedrijven de opleiding tot procesoperator vouwplakken of vlakstansen van het GOC. Een toekomstgerichte opleiding voor alle (aankomend) stansers en vouwplakkers in de sector. Vouwplakkers en vlakstansers vervullen en spilfunctie in de kartonnage en verpakkingsbedrijven. Onder tijdsdruk en wisselende omstandigheden zorgen zij ervoor dat producten volgens de normen en eisen van de klant en bedrijf van de machine komen. Het vraagt om specifieke vakmanschap en materialenkennis. Maar de kennis van een procesoperator gaat verder dan de vaktechnische onderwerpen. Een procesoperator is in staat voor zichzelf en voor de organisatie een meerwaarde te creëren. In de training Procesoperator vouwplakken of vlakstansen wordt een proactieve, analytische en oplossingsgerichte werkhouding ontwikkeld, waarmee de vouwplakker of vlakstanser geautomatiseerde processen professioneel leert te besturen. Een geschoolde procesoperator richt de machine zo efficiënt mogelijk in, analyseert problemen en lost deze op. Mogelijke verbeteringen worden gesignaleerd en gerealiseerd. Ook het maken van productieplanningen en deze handhaven en bijstellen wordt geleerd, evenals het omgaan met productiegegevens en het archiveren ervan. Bovendien is er aandacht voor het traject in de voorbereiding en nabewerking in het productieproces. De opleiding bestaat uit 14 lesdagen en levert na succesvolle beëindiging een branche-erkend certificaat op. Startdatum voor beide opleidingen is 14 november 2019. In 2020 staat de eerste opleidinggroep gepland om te starten in april. Kijk voor meer informatie ook op: Heb je interesse? Neem dan contact op met het GOC via: 0318 – 53 91 29 of binnendienst@goc.nl. |